Sint-Amelberga - patrones van Temse

De heilige Amelberga van Temse werd geboren te Rodange, Groothertogdom Luxemburg ( - Temse 772), stamde uit het huis der Pippiniden en werd door haar tante Landrada opgevoed in het klooster van Munsterbilzen (daarom ook soms Amalberga van Munsterbilzen genoemd).

Zij werd ten huwelijk gevraagd door Karel Martel maar weigerde en vluchtte naar Mater, Oudenaarde. Volgens haar vita zou haar aanbidder haar arm hebben gebroken.

Vanaf de optekening van de 11e-eeuwse vita worden aan Amelberga enkele wonderen verbonden. Zij zou mensen gered hebben van reusachtige vissen die opstegen uit de Zenne te Vilvoorde.
Zij verhinderde dat een zwerm wilde ganzen de zaden pikten op haar akkerland te Mater.
Een grote vis zou haar hebben aangeboden om haar op zijn rug over de Schelde naar Temse te brengen. Zo ontkwam ze defintief aan Karel Martel die haar nog steeds achtervolgde.
Na haar overlijden te Temse werd zij in daar in haar kerk die zij inmiddels gesticht had, begraven.
Later, op bevel van de toenmalige bisschop van Doornik werd haar lichaam via de Schelde overgebracht naar de Sint-Pietersabdij te Gent. Volgens de legende voer haar kist op het water zonder roeiers, onder begeleiding van gelijkaardige reusachtige vissen.
In de iconografie is haar attribuut dan ook een steur.

Extra:

  • Ze is patrones van de gemeente Temse
  • Amelberga van Temse is ook de patrones van de landbouwers en de zeelui
  • Te Temse wordt zij aanroepen tegen arm- en schouderpijnen, schipbreuk, koorts en hagel.
  • Zij stichtte de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Temse
  • Haar feestdag valt op 10 juli