Luiseek

De kapel is maar in het jaar 1922 opgetrokken. Voorheen hebben er twee andere kapelletjes gestaan. Het eerste was opgericht voor de Franse Revolutie en in 1814 werd een nieuw heiligdom gebouwd. Het werd opgericht op dezelfde plaatswaar het oude gestaan had.

Tijdens de oorlog in 1914-1918 bij de oprichting van het Fort van Haasdonk, als schakel in de verdedigingsgordel rond Antwerpen, werden het kapelletje en de hoeve van Maes afgebroken en metde grond gelijk gemaakt. Het lag te dicht in de buurt van het genoemde Fort.

Neogotische bakstenen kapel, identiek aan deze in de Landmolenstraat, eveneens naar ontwerp van architect J. Denil. in 1922 (datumsteen 23.5.22) opgetrokken op de plaats van twee voorgangsters die respectievelijk tijdens de Franse revolutie en tijdens de eerste wereldoorlog werden neergehaald. Rechthoekig beukje van één travee met driezijdige absis. Spitsbogige vleugeldeur met opdrachtbanderol erboven. Zijgevels met spitsbogige venstertjes en muizetandfries.


Na een aanrijding op tweede kerstdag 2006 moest ze uit veiligheidsoverwegingen worden afgebroken. De Amelbergakapel in de Luiseekstraat werd door vrijwilligers helemaal opnieuw gebouwd. De nieuwe kapel ziet er net zoals de vorige uit. Uit veiligheidsoverwegingen werd ze wel twee meter verder van de straatkant gebouwd.

Bij het ongeval bleef het Amelbergabeeld, dat op het stenen altaar rustte, als bij wonder zo goed als ongedeerd. Het beeld kreeg opnieuw een plaats in de kapel. Op Pinkstermaandag 12 mei 2008 ingewijd door Mgr Luc Van Looy, bisschop van Gent.